MULTIPLE FUNKTIONSNEDSÆTTELSER eller UDVIKLINGSHANDICAP behøver ikke være en hindring.

Alle, der har lyst til at stå på ski, kan i princippet gøre det.

Familier med børn/unge med særlige behov, der vil på skiferie, skal blot forberede sig, have det rigtige udstyr og de rigtige omgivelser.

Er I begyndere, anbefales det at hyre en instruktør, der kan lære jer de helt basale færdigheder.

Disabled Sports Clinic

Hvilke funktionsnedsættelser?

Selvstændig mobil

Børn/unge der er selvstændigt mobile vil kunne benytte samme udstyr som deres jævnaldrende og skiteknikken er stort set den samme. Eventuelt kan barnet/den unge benytte krykski som støtte istedet for almindelige skistave.

Der vil muligvis være behov for en støtteperson som kan være omkring barnet/den unge og hjælpe til med at forstå instrukser. Det kan ligeledes være vigtigt, at der er en person nær som kan hjælpe barnet/den unge med at udtrykke sig og til at yde tryghed for barnet/den unge.

EtSkiløb

Multiple funktionsnedsættelser

Børn/unge med multiple funktionsnedsættelser, der i deres hverdag har brug for at sidde i en specialstol og har ganghjælpemiddel, vil kunne bruge en sitski.

Sitskien skal styres af en instruktør, der kører bag sitskien. Afhængig af barnets/den unges niveau vil barnet/den unge gradvist selv kunne styre.

Sitskien er monteret på en støddæmper, der ender i en fod med samme dimensioner som en skistøvle. Sitskien klikkes i en helt almindelig ski.

SiteSki

Børn/unge med multiple funktionsnedsættelser har ofte behov for at blive positioneret hensigtsmæssigt for at have de bedste forudsætninger for aktiv deltagelse. Eller blot for at de sidder mest sikkert og komfortabelt. En sitski til børn/unge med multiple funktionsnedsættelser vil typisk have en højere ryg, da fokus er på netop positionering og sikkerhed frem for skiløberens mulighed for selv at balancere og styre skien. Det vil derfor være nødvendigt, at sitskien enten støbes efter barnet eller udstyres med en indsats, der giver barnet/den unge en stabil siddebase. Der bør også monteres seler for stabilitet og støtte. En køresele kan, hvis der er behov for det, benyttes for at øge sikkerheden.

Da sitskien gør at barnet/den unge vil være forholdsvis immobil, vil det være vigtigt at barnet/den unge sidder behageligt og sikkert. Desuden skal man være opmærksom på at det kan være ret koldt at sidde stille.

Omgivelser og rammer

Har I et barn med multiple funktionsnedsættelser eller et udviklingshandicap, og har I lyst til at tage på skiferie, er det vigtigt at omgivelserne er hensigtsmæssige for jeres barn. For eksempel vil det være vigtigt at være opmærksom på adgangsforhold på hotellet og lifte med mere.

Det kan være en fordel for jer at have en hjælper med, som kender barnet og kan være med til at tyde og tolke kommunikative udspil og dermed være med til at skabe tryghed for jeres barn.

Ligegyldigt hvilket barn/ung det drejer sig om, er det afgørende at der foretages en individuel vurdering af barnets/den unges behov og funktionsniveau, for at kunne tilbyde de rette rammer og udstyr.

Sidst, men ikke mindst er det vigtigt bare at nyde sneen og hinanden!

Når blot de rette rammer og udstyr er iorden, er der kun tilbage at sige – god fornøjelse!

Skiløb kan dyrkes som sport for børn/unge med multiple funktionsnedsættelser.

Der afholdes forskellige konkurrencer :

www.inas.org/sports/sports/alpine-nordic.skiing/

www.paralympic.org/paralympic-games/winter 

Ilustrationerne udlånt af http://sponsoring.allianz.com/en/paralympics/paralympics