Projekt skiløb for alle
Vi vil:
- skabe et inkluderende skimiljø i Skiklubben Hareskov, hvor alle, handicappede såvel som ikke handicappede, kan deltage på klubbens ture.
- være forgangsklub for inkludering af mennesker med varig funktionsnedsættelse i dansk skisport.
- understøtte den danske elite og introducere skisport som konkurrenceidræt for personer med en varig funktionsnedsættelse.
- være innovativ i forhold til uddannelsen af danske skiinstruktører i rammen af Den Danske Skiskole.
Vores udvalgskontakter:
Har du selv en varig funktionsnedsættelse eller et barn med en sådan og ønsker information om at komme i gang med skiløbet, så kontakt vores handicapudvalg.
Tovholder for handicapudvalget
Anne Gram Nielsen
Tlf.: +45 2372 9107
Mail: ag@hareski.dk
Tovholder, instruktør og landstræner
Ekspert i sit-ski
Visti Lindemann Tlf.: +45 3024 0730
Mail: vistilindemann@hotmail.com
Tovholder for udlån af udstyr og instruktør
Expert i bi-ski
Kasper Schmidt Knudsen
Tlf.: +45 23291442
Mail: kasperrejse@hotmail.com
Tovholder for vedligeholdelse af udstyr
Ekspert i sit-ski
Kim Kiszka-König
Tlf.; +45 51622330
Mail: kizzka-konig@cool.dk
Baggrund
Vision:
Skiklubben Hareskov vil vise, at skiløb er muligt for alle og herigennem være med til at skabe fælles glæde ved vintersport. Det er ambitionen, at skiløbet skal udvides fra kun at omhandle alpinski, til også at inkludere snowboard, langrend og måske en gang også skiskydning.
Handicapudvalget vil præsentere mulighederne for og hjælpe enkeltpersoner og familier med at tage på skiferier, samtidig med at skiløbet også præsenteres som en mulig konkurrencesport.
- Skiklubben Hareskov vil danne rammen for alles inkludering i det fællesskab, som skiløbet byder gennem aktivitet, fysiske udfordringer og viljen til at blive bedre på ski.
- Skiklubben Hareskov vil tilbyde deltagelse på skiture til børn, unge og voksne med varige funktionsnedsættelser samt deres familier for herigennem at give familierne mulighed for at vælge ski som vinterferieform.
- Skiklubben Hareskov vil gennem arbejdet kunne tilbyde klubbens skiinstruktører en erfaring, som de kun svært vil kunne erhverve sig gennem den instruktion, der normalt finder sted i klubber og på destinationer.
- Skiklubben Hareskov vil være et erfarings- og videnscenter i forbindelse med vintersport for mennesker med varige funktionsnedsættelser.
En varig funktionsnedsættelse skal ikke være en begrænsning. Alle har mulighed for at leve et aktivt liv og med de rette hjælpemidler og instruktion, så er alt muligt, for friheden ved skiløb og glæden ved naturoplevelsen er for alle.
Definition:
Med afsæt i FNs definition definerer Skiklubben Hareskovs målgruppen på følgende måde:
”Mennesker med varig funktionsnedsættelse er personer, der har en varig fysisk, mental, intellektuel eller sansemæssig funktionsnedsættelse, som i samspil med forskellige barrierer kan forhindre deres fulde og effektive deltagelse i samfundslivet på lige vilkår med andre. Med mental funktionsnedsættelse menes psykisk lidelse eller en autismespektrum forstyrrelse og med intellektuel menes fx for sent udviklede eller udviklingshæmmede.”
Fysiske og sansemæssige funktionsnedsættelser:
Mennesker med fysisk funktionsnedsættelse støder i skiløbet hovedsageligt på udfordringer omkring det konkrete udstyr, tilgængeligheden ved transport, ophold, afstande og liftsystemer samt ledsager/guideordning. De har som oftest behov for instruktion i starten på små hold i “1 til 1-undervisning” eller “1 til 2”.
Et fysisk handicap kan anskues som en defekt eller en mangel på funktioner i kroppen. Et fysisk handicap besværliggør eller umuliggør nogle bevægelser, men ikke bevægelse generelt. Det bunder i to tilgange til forbedring;
- Træn det der har nedsat funktion og øg det generelle niveau.
- Træn styrkerne og hæv topniveauet, så det kompenserer for evt. svagheder. Den sidste metode fordrer en bevidsthed om kendskab til egne styrker og svagheder samt en accept af disse.
Læring defineres som summen af en aktivitet og den efterfølgende refleksion. Læringen i skiløbet vil skulle benytte sig situationsbestemt af begge tilgange. Men vægten i læringen for folk med et fysisk handicap skal i forståelsen grundlægges i at udnytte de ressourcer og den funktionalitet, som skiløberen besidder. Udfordringen ligger således i at optimere de mulige bevægelser, så de kan tilpasses de ydre kræfter og kompensere for de ikke mulige bevægelser.
Fysisk aktivitet i skiløbet kendetegnes ved, at udøveren enten skal påføre eller kontrollere kræfter.
I skiløb er det tyngde- og centrifugalkraften, der er styrende og som udøveren skal kontrollere for at lykkes med sporten. Disse kræfter er uundgåelige og varierer i forhold til hastighed og stiller derfor krav til udøveren om en kropsbevidsthed, der kan modstå og arbejde med disse kræfter.
Mentale og intellektuelle funktionsnedsættelser:
Personer med mentale og intellektuelle handicap skal i regi af skiløbet behandles meget individuelt, idet disse personers evne til at lære er meget forskellige, hvilket de fysiske forudsætninger for denne gruppe også kan være.
Derfor vil ture med skiklubben i forhold til fx udviklingshandicappede spænde fra en ren oplevelsestur, herunder med medinddragelse af familien til den udviklingshandicappede, til egentlig undervisning, hvor der lægges særligt fokus på skiløberens læringsevne og de forhold der knytter sig til dette. Ofte vil dette kræve en ’1 til 1’ undervisning. I det omfang det er muligt, vil undervisningen tage samme udgangspunkt, som undervisningen af personer med et fysisk handicap.
Denne gruppe har ikke behov for specielt udstyr, men der kan være behov for særlige hensyn ved valg af transport- og boform på destinationen (værelse/lejlighed/hytte).
Skiklubben Hareskovs mission:
Skiklubben vil vise, at glæden ved skiløb er for alle uanset funktionsniveau og derigennem opnå etablering af et skimiljø for mennesker med varige funktionsnedsættelser i Danmark. Den overordnede målsætning er at skabe et miljø, hvor børn, unge og voksne med særlige behov, alene eller sammen med deres familier og venner, kan komme på ski.
Skiklubben Hareskov vil også støtte op om elitearbejdet ved at finde talenter, der kan konkurrere nationalt og internationalt og herigennem repræsentere Danmark ved internationale mesterskaber.
Derudover skal Skiklubben Hareskov:
- Kunne inkludere mennesker med varige funktionsnedsættelser på et bredt udsnit af klubbens ture.
- Informere bredt over hele landet og derved stille den opnåede erfaring og ekspertise til rådighed for alle med lyst til at stå på ski og for andre skiklubber mhp. inkludering.
- Udlåne udstyr til mennesker med særlige behov i den udstrækning, der er ledig kapacitet og fornøden undervisning og tilpasning kan gives.
- Stille erfaringerne med inkludering og integrering af mennesker med varige funktionsnedsættelser i skiklubben til rådighed for andre klubber uanset sportsgren.
- Give skiklubbens instruktører erfaring med undervisning af skiløbere med særlige behov, der kan komme danske, såvel som udenlandske skiturister til gode og bidrage til anseelsen af danske skiinstruktører, som rigtig gode skilærere.
- Have et ungdomsprogram, hvor unge talenter tages med på træningsture med Hareskovens Skiteam, så alle konkurrenceskiløbere træner sammen.
- Være en naturlig samarbejdspartner for andre foreninger og organisationer omkring vintersport generelt. Herunder stille instruktører og faglig viden om skiløb til rådighed i forbindelse med vinteraktiviteter.
Målsætninger ved planlægning af aktiviteter:
- Skiklubbens ture skal mærkes, så interesserede kan se om destinationen egner sig til handicapskiløb, på samme måde som turinformationen beskriver et område som børnevenligt eller med udfordrende skiløb til eksperter.
- Skiklubben Hareskovs koncept med ”Fyraftensk”om fredagen skal også udbydes for deltagelse og lån af udstyr for mennesker med varige funktionsnedsættelser.
- Skiklubben Hareskov afslutter traditionelt sæsonen med en medlemstur til Norge, hvor der også gennemføres efteruddannelse af klubbens instruktører. På denne tur skal medlemmer med en varig funktionsnedsættelse og deres familier inviteres med, ligesom der skal gennemføres introduktion til portskiløb for unge talenter, der har været med på ture i løbet af sæsonen.
- De etablerede turledere skal stifte bekendtskab med at planlægge inkludering og integrering af skiløbere med varige funktionsnedsættelser på klubture.
- Der skal fortsat søges midler til støtte for projektet, herunder til tilvejebringelse af nyt og vedligeholdelse af bestående udstyr, så skiklubben kan tilbyde medlemmer at prøve skiløb uden en uforholdsmæssig stor udgift for deltageren.
- Skiklubben skal fortsat udvide mulighederne for skiløbere med varige funktionsnedsættelser til også at inkludere snowboard, langrend og evt. skiskydning. Evt. i samarbejde med andre klubber i nærområdet.
- Skiklubben skal opfordre Den Danske Skiskole til et yderligere samarbejde for fortsat at introducere andre former for handicapskiløb end sitski som emne på nogle af instruktørkurserne.
- Det skal også være en del af skiklubbens målsætning, at danske skiturister møder flere skiløbere med varige funktionsnedsættelser på destinationerne rundt om i Europa.
Praktisk om Skiklubben Hareskovs handicapudstyr til skiløb:
”Grejbanken”:
Handicapudvalget har igennem en række donationer over de seneste 8 år fået opbygget en ”grejbank”, der i dag rummer bi-ski, sit-ski, krykski , skikælk og samtaleudstyr + veste i størrelser fra små børn til voksne. Udstyret udlånes til brugere i både nærområdet og så vidt det rækker også til brugere i det øvrige Danmark.
Skiklubben arbejder kontinuerligt på at tilvejebringe endnu mere udstyr og derved skabe større fleksibilitet, for således at kunne tilgodese en endnu større målgruppe af skiløbere.
”Grejbanken” har:
Sit-ski i forskellige sæde-og ryglænsstørrelser. Der monteres sæde og ryglænsstørrelse efter brugerens højde og drøjde. Sit-skien anvendes af personer, der er selvhjulpne og som har funktionalitet og mobilitet til at kontrollere bevægelser i minimum den øverste del af overkroppen.
Sit-skien består af et sæde, der monteres på en ramme, der igen påsættes en almindelig ski. Skiløberen spændes fast i sædet og kan ved hjælp af vægtforskydning styre sit-skien. Til støtte for at holde balancen har skiløberen et par krykski, der er to individuelt tilpasset små krykker med en lille ski som fod, der gør det muligt at glide gennem sneen. Sit-skien kan påmonteres en bøjle, der gør det muligt for en pilot at styre sit-skien på samme vis som beskrevet nedenfor om bi-ski.
Bi-ski i forskellige størrelser fra lille over medium til stor og ekstra stor. Bi-skien anvendes primært til børn, unge og voksne mennesker med multible handicaps, der grundet funktionsnedsættelsen ikke selvstændigt kan køre på ski. Skiløberen sidder i et sæde, der er placeret på to ski. Skiløberen stabiliseres ved H-seler og kan om nødvendigt stabiliseres yderligere ved hjælp af positioneringspuder, der tilpasses den enkelte i forhold til det handicap, personen har. Bi-skien styres af en pilot (hjælper), der kører på ski bag bi-skien. Hjælperen skal være en erfaren skiløber.
Da både bi-ski og sit-ski gør skiløberen forholdsvis immobil, betyder det meget, at skiløberen sidder behageligt og sikkert. Vær opmærksom på, at det kan være ret koldt at sidde stille i længere tid af gangen.
Krykski i forskellige størrelser. Krykski er som ovenfor nævnt en krykke med en lille ski som fod. Lave krykski anvendes primært af sitskiløberne. Længere krykski af benamputerede. Krykskiene anvendes til støtte for skiløberens balance, på næsten samme vis, som skistavene anvendes af øvrige skiløbere.
Skikælk. Skikælken bruges i langrend, hvor løberen sidder ned og bringer sig fremad ved hjælp af skistave. Skikælken kan indstilles, så den kan bruges af forskellige størrelse langrendsløbere.
Samtaleudstyr og veste: Den blinde eller svagtseende skiløber vil typisk skulle løbe efter en guide. Guiden kan enten bære en vest, så vedkommende tydeligt kan ses af både skiløberen og de andre skiløbere. Samtalen mellem de to foregår gennem et mikrofonsæt, så skiløberen kan følge lyden af guidens instruktioner. På skibakkerne bør både du og din guide bære en vest påskrevet ordene “BLIND og GUIDE”. Dette er et signal til de øvrige skiløbere om at udvise hensyn. En guide skal være en god skiløber, der har overskud til både sit eget skiløb og at guide.
Denne disciplin kræver et rigtig godt samarbejde, en god koordination og meget stor tillid mellem guiden og den synshandicappede skiløber.
Herudover forefindes udstyr til reparationer og transport mm.
Udlånsbetingelser:
Ovennævnte udstyr stilles gratis til rådighed for brugerne. Det kan lånes af medlemmer af Skiklubben Hareskov. Der betales ikke for leje, men Handicapudvalget ser meget gerne, at lejen erstattes af et aktivt medlemskab af skiklubben eller skiklubber, der har partnerskabsaftale med klubben.
Udstyret er ikke forsikret af skiklubben, så udstyret skal være forsikret i forhold til beskadigelse eller bortkomst ved tyveri via lånernes private forsikring.
I forbindelse med udlån af udstyret er der krav om, at lånerne skal instrueres i brugen af udstyret ligesom udstyret skal tilpasses den enkelte brugers størrelse og øvrige behov.
Lånerne betaler selv for omkostninger i forbindelse med afhentning og tilbagelevering af udstyret, der befinder sig på Skiklubben Hareskovs adresse eller på en af handicapudvalgets private adresser.
Ved udlån bekræftes aftalen via email. Inden da skal følgende information være modtaget: medlemsnummer, navn, adresse, mobil, email, destination, forventet afhentning og returleveringsdag, brugers handicap, brugers vægt, højde, hoftebredde og funktionsnedsættelse (kontrol af hoved, overkrop, arme og ben). Alle disse informationer hjælper til, at vi kan matche udstyret med brugerens behov.
Yderligere er det også vigtigt specielt ved bi-ski og til dels også ved sit-ski, at pilotens skiniveau indikeres. Handicapudvalget anbefaler, at brugerne selv, inden aftalen bliver indgået, er vidende om gældende krav til pilotens færdigheder på den destination, man ønsker at rejse til.