Casper Dyrbyes beretning om vejen til vinter OL 2022

Sæson 2021 – 2022 blev endnu en fantastisk sæson for mig, men også den hidtil hårdeste sæson i min karrierer.

Det helt store mål for sæsonen var at kvalificere mig til OL i Beijing. Det var ikke nogen let opgave, da man fra dansk side havde skærpet kravene væsentligt i forhold til de internationale krav som en del nationer anvender, og da coronasituationen bestemt ikke gjorde livet som professionel skiløber lettere. Samtidig var sneforholdene i den første del af sæsonen langt fra optimale i Alperne.

På trods af dette lykkedes det mig at opfylde præstationskravene, og jeg var hele 13 gange under det opstillede krav i forhold til FIS-point, og da Danmarks Idrætsforbund i januar også godkendte et stabilitetskrav blev jeg den 17. januar af Danmarks Idrætsforbund udtaget til for 2. gang at repræsentere Danmark ved OL.

OL adskiller sig fra alt andet jeg har prøvet, da der bl.a. er langt større opmærksomhed fra bl.a. medierne end man normalt er vant til som alpin skiløber. Allerede fra min udtagelse blev offentliggjort viste medierne mig stor interesse, og TV2 besøgte mig hjemme i Vallensbæk Strand og et TV-hold fra DR fulgte mig under en træningstur til Vallåsen, og jeg deltog en lang række interviews.

Tiden op til afrejsen til Beijing var meget stressende, da der var corona alle steder og min far, som altid er ved min side ved store events, og jeg valgte at isolere os ca. 10 dage før afrejse, da coronasmitte på dette tidspunkt formentlig ville betyde, at vi ikke kunne rejse til Beijing.

Vi var derfor meget lettede, da vi endelig nåede frem til Beijing og kom inden for den meget strenge coronafrie zone, og det var en fantastisk oplevelse at gå ind til åbningsceremonien sammen med det største danske hold nogensinde til et vinter OL.

Da jeg først skulle i konkurrence i den sidste uge, var der god tid til at træne og til at vænne mig til omgivelserne og de særlige sneforhold. Som altid er det fedt at kunne træne sammen med nogle af sportens største stjerner, og stemningen i OL-byen var super god. Vi trænede stort set hver dag og tiden uden for træning blev brugt til at restituere og være sammen med bl.a. de 7 andre løbere fra mit hold fra Kronplatz Racing Center, som også var udtaget til OL, og en lang række andre løbere, som jeg også kender fra sporten.

Jeg kørte virkeligt godt under træningen, men efterhånden som konkurrencen nærmede sig, begyndte nervøsiteten også at indfinde sig. Jeg stillede alene op i slalom, hvor risikoen for at køre ud eller lave store fejl er meget stor – ikke mindst med et relativt højt startnummer. En enkel lille fejl kunne derfor betyde, at jeg ville komme fra OL uden et resultat.

Kombinationen af virkelige tricky sneforhold, en stejl afslutning og en langt fra let banesætning betød, at en del løbere havde store problemer i banen. I første gennemløb kom jeg godt fra start, men blev virkelig presset på den sidste del af banen, da jeg syrede helt til. Jeg kom dog igennem – men udfordringerne på den sidste del af banen betød, at jeg nok mistede ca.2 sek. Mange andre løbere havde dog haft tilsvarende problemer, og drømmen om at køre i top 30 levede stadig. I anden gennemløb skulle jeg derfor finde den vanskelige balance mellem ikke at køre alt for sikkert, og ikke at løbe for stor risiko for at udgå. Det er ikke så let som det måske kan lyde, men jeg syntes selv, at jeg ramte denne balance godt og sluttede efter en solidt gennemløb på en samlet 30, hvilket var en placering jeg havde drømt om, men ikke rigtigt turde håbe på.

Jeg var derfor også både meget glad og lettet, men også fuldstændigt udmattet efter nogle meget intense måneder, hvor jeg havde været på ski uden pauser siden starten af september.

Både medierne, DIF, Danmarks Skiforbund m.fl. var heldigvis også meget positiver over min indsats, vurderet ud fra et dansk perspektiv, og jeg modtog helt utrolig mange hilsner og lykønskninger – både fra folk i skimiljøet i ind- og udland, men også fra en masse søde mennesker, som jeg aldrig har mødt, men som havde fulgt mig på TV. Det varmede naturligvis rigtigt meget.

Kvalifikationen til OL havde fyldt stort set hele den første del af sæsonen, så efter OL havde jeg behov for at komme ud og køre en masse konkurrencer, for at bevare min placering på verdensranglisten. Jeg var derfor kun hjemme et par dage, før turen igen gik til Alperne. Efter nogle uger begyndte jeg for alvor at mærke trætheden både fysisk og psykisk, men jeg valgte alligevel at tage den lange tur fra Alperne til Trysil i Norge for at stille op ved DM i slalom. Jeg ankom om natten op til konkurrencerne og følte mig virkelig træt, men det lykkedes med nød og næppe at genvinde mit danske mesterskab. Turen var dog på mange måder meget positiv, da det gav mig mulighed for at få talt lidt med de øvrige danske skiløbere, som jeg ikke ser så meget til i det daglige. Der var rigtigt god stemning i målområdet, og jeg er imponeret over, hvor langt mange af de danske skiløbere er kommet i løbet af de seneste sæsoner.

På trods af at jeg virkelig følte mig udkørt, tog jeg alene videre til Sverige, for at deltage i nogle flere løb. Overraskende for mig selv kørte jeg faktisk ret godt under de første slalomkonkurrencer, og jeg fik bekræftet mine point på FIS-listen. Efter en uge kom min far op til mig og vi forsatte til flere løb, og også i storslalom lykkedes det mig i april måned, at bekræfte mine point i storslalom, hvilket har stor betydning frem mod den næste sæson. Det var egentlig planen, at vi skulle have fortsat til nogle sidste løb i det nordlige Sverige, men efter 7½ måned, hvor jeg konstant havde været på farten, var tanken helt tom. Da jeg samtidig havde nået målet om at bekræfte mine point i både slalom og storslalom besluttede vi at tage hjem, da jeg også havde en eksamen jeg lige skulle klare.

Men som eliteløber ligger man aldrig helt stille, og kort efter jeg var tilbage i Danmark påbegyndte jeg den fysiske træning frem mod den næste sæson, og allerede midt i juni måned gik turen tilbage til Alperne til 3 ugers skitræningen på gletcheren i Les Deux Alpes.

Jeg er nu hjemme i Danmark igen og de kommende uger kommer til at gå med arbejde for at tjene penge til den kommende sæson og en masse fysisk træning. Der bliver dog også tid til en enkelt uges ferie og allerede i starten af august er jeg tilbage på skiene på gletscheren i Saas Fee.

Jeg vil gerne benytte lejligheden til at takke Skiklubben Hareskov for den store støtte og opbakning som jeg har fået gennem mange år – samt takke klubbens medlemmer for de mange hilsner og opbakning som jeg løbende modtager.

Målsætningen for den kommende sæson er at forbedre mine point i både slalom og storslalom og deltage ved VM i Meribel/FRA, hvor jeg vil forsøge at leve op til den 26. plads, som jeg opnåede ved seneste VM for 2 år siden i Cortina/Italien.

I er meget velkomne til at følge mig på:

Facebook: https://www.facebook.com/Casperdyrbyeski

Instagram: https://www.instagram.com/casper_dyrbye/

 

Med venlig hilsen

 

Casper Dyrbye

Alpinskiløber

Mobil: +4528600125