Det er ikke så svært

Fortællingen om 15. årige Simones første skitur april 2016.

  1. Skitur til Hemsedal

Simone er bevægelseshandicappet pga. rygmarvsbrok og ikke ud af nogen skientusiastisk familie – faktisk havde ingen af hendes forældre nogensinde prøvet at stå på ski – men det ændrede ikke på, at Simone havde en drøm om at stå på ski.

I april måned 2016 blev Simones drøm gjort til virkelighed, da hun var på sin første skitur sammen med Skiklubben Hareskov.

Et bevægelseshandicap sætter nogle begrænsninger, men skiløb behøver ikke være en af dem og bestemt ikke med et gå-på-mod som Simones. I Simones tilfælde blev skisporten ikke dyrket med skiene spændt for fødderne, men fra en så kaldt sitski.

Udstyr som en sitski hører både til den specielle og dyre ende af skiudstyr, men Skiklubben Hareskov har gennem flere offentlige og private bevillinger investeret i udstyr som dette i målsætningen om at gøre skiløb tilgængeligt for alle.

Udstyret blev med glæde stillet til rådighed for at opfylde Simones store drøm, og en tur til Hemsedal i Norge tegnede sig. Simone manglede en til at hjælpe hende både på turen til Norge og i gang med sit skiløb, og her var familien heldige at finde en ung pige, der både var garvet på ski og interesseret i at være Simones skipartner/ hjælper. Når man starter ud med sitski, kræver det udover instruktion, at man har én, som kan stå på ski, der kan være behjælpelig både i hytten og med sitskien, indtil man selv mestrer kunsten.

Simone og hendes partner drog afsted fra Jylland og hoppede på Skiklubben Hareskovs busafgang fra Sjælland en lørdag aften. Næste dag befandt de sig i omgivelser med sneklædte bjerge og et spændende projekt foran sig.

Projektet blev en kæmpe succes både for Simone og hendes fantastiske hjælper: ”Jeg havde 4 helt fantastiske dage i Hemsedal! Jeg nåede meget længere, end jeg og nogen andre overhovedet havde turdet drømme om. Det kostede selvfølgelig nogle styrt og blå mærker, men det var helt klart det hele værd”!

Hjemme sad Simones familie dagligt og ventede spændte på dagens filmklip, som dag for dag viste Simones store fremskridt på skibakken. Til alles store overraskelse kunne Simone faktisk selv holde balancen og køre lidt rundt på pisterne, inden turen, efter fire dage, gik hjemad igen.

Simone beviste overfor alle og ikke mindst sig selv, at skioplevelser ikke kun er forbeholdt dem, som kan dyrke sporten med skiene spændt for fødderne.

Ledende op til den første tur til Hemsedalen havde familien selvfølgelig mange ”begynderspørgsmål” inden afrejsen, som Skiklubben Hareskov selvfølgelig beredvilligt besvarede, ligesom klubben udlånte en sitski, som telefonisk blev tilpasset Simones størrelse inden afrejsen. Simone fik selvfølgelig, ligesom alle andre deltagere på turen, undervisning, fordi det er et obligatorisk tilbud på alle Skiklubben Hareskovs skiture. Simone blev således undervist i at køre sitski.

Af praktisk udfordringer skal nævnes, at der som adviseret på forhånd var trapper i hytterne, så lige denne tur kan kun anbefales, hvis man som Simone ikke er totalt afhængig af sin kørestol. Da Simone skulle sidde i sit-skien uden sine benskinner, var hun og hendes skipartner/hjælper også afhængige af, at der var nogle, der hjalp lidt til med kørestolen, ligesom der var behov for nogle, der kunne køre dem til pisten i en bil. Det var ikke noget problem, da de to piger mødte stor hjælpsomhed fra alle sider.

  1. Skitur med efterskolen

Simone startede sommeren 2016 på Frijsenborg Efterskole, hvor der blev arrangeret skiferie på Johnsgård Turistcenter i Norge i januar 2017. Da efterskolen hørte, at Simone havde prøvet sitski, syntes de, at Simone selvfølgelig også skulle med på ski. Turen var lagt op som en langrendstur, hvilket skiklubben først er blevet klar over efterfølgende

Skiklubben udlånte gerne en sitski til Simone igen, og via hjælpsomme familiemedlemmer og familiens netværk blev skien transporteret fra Sjælland til Jylland og retur efter brug. Da det var lykkedes, var efterskolens personale meget spændte på at hjælpe Simone med den på turen, som gik over al forventning både for Simone og kammeraterne. Det var ikke så svært for Simone at deltage på skituren, og hun havde en god tur.

På efterskolens facebook stod der følgende den 29. januar 2017: Facebook, Frijsenborg Efterskole 29.1.17 – ”Sådan står man på ski, når man hedder Simone og sidder i kørestol. Sit-ski, balance på én ski. Mega sejjt!!!!

Det var selvfølgelig en udfordring for Simone, at hun var i sitski og kammeraterne på langrendsski, for Simone havde uden tvivl også kunne løbe langrend i en skikælk, men det var for hårdt at køre langrend i sitskien. Sitskien blev også forsøgt spændt efter en snescooter, hvor hun fik en tur, indtil hun styrtede. Simone var glad for det, hun kunne være med til og siger også, ”at det var morsomt, at så mange af kammeraterne kiggede noget, da hun satte sig i skien”.

Skiklubben Hareskov har på baggrund af ovenstående erfaringer besluttet at investere i en skikælk, som kan tilpasses i størrelsen akkurat som sitskien, men som er beregnet til både langrend og rulleski

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *